ine
De Saffierflat in Heerlen is hard toe aan een opknapbeurt. De wijk waarin het gebouw staat, kan ook wel wat aandacht gebruiken. En in Heerlen woont een aantal technisch geschoolde statushouders die heel graag aan de slag zouden willen. Hoe kunnen we al die dingen nou in één keer oplossen? Samen met de Hogeschool Zuyd maken we daar de komende tijd werk van.
Aandachtswijk
“De Saffierflat staat in de aandachtswijk GMS”, vertelt medewerker Leefbaarheid Leny Vaessen van Wonen Limburg. “We kochten het gebouw twee jaar geleden. Veel bewoners hadden een zorg- of hulpvraag. De afgelopen tijd hebben we gezorgd dat zij de juiste hulp krijgen. De tweede stap is dat we het gebouw gaan opknappen. Daarbij komen heel veel dingen samen die wij belangrijk vinden: We willen goede, energiezuinige gebouwen. We helpen graag mensen aan het werk. En we willen kleine ondernemers in onze wijken en buurten een kans geven. In de Saffierflat komt het allemaal samen.”
Op zoek naar personeel
Nurhan Abujidi is bij Hogeschool Zuyd verantwoordelijk voor het project. “De provincie vroeg ons na te denken over werkgelegenheid in de bouw”, vertelt ze. “Veel bouwbedrijven zijn hard op zoek naar personeel. Wij wisten dat er veel statushouders zijn die wel een technische achtergrond hebben. Maar door hun buitenlandse diploma komen ze hier niet aan de bak. Daarom zochten we een project waarin zij werkervaring konden opdoen.”
Betere woonomgeving
Zuyd doet ook heel veel onderzoek naar verbetering van woonomgevingen. Denk aan groene energie, duurzaam bouwen en leefbare buurten. Nurhans collega Herwin Sap: “Het is natuurlijk het mooiste als je dat allemaal in één project kunt meenemen. We raakten daarover in gesprek met Wonen Limburg. Uit die gesprekken kwam naar voren dat de Saffierflat een mooie samenwerking zou kunnen opleveren.”
Nieuw soort samenwerking
Bij de samenwerking werden allerlei andere partijen betrokken, zoals de gemeente, de provincie en andere onderwijsinstellingen. Het duurde ongeveer twee jaar om alle afspraken goed op papier te krijgen. “Het is voor iedereen nieuw om op deze manier samen te werken”, vertelt Nurhan. “Statushouders werken mee aan de renovatie van de flat. We betrekken de buurt bij het hele proces. En uiteindelijk willen we dat het gebouw ook echt een positieve invloed heeft op de buurt. Bijvoorbeeld doordat er ruimte komt voor een zorgspreekuur. Voor een kapper. Of voor andere kleine ondernemers. De buurt beslist aan welke diensten ze behoefte heeft.”
‘Proeven’ van verschillende werkzaamheden
Praktech is verantwoordelijk voor de opleiding van de statushouders in het project. “Wij begeleiden tien statushouders per jaar”, vertelt Sylvia Houben van Praktech. “Het zijn mensen met een verschillend niveau. Bij ons kunnen ze van allerlei werkzaamheden ‘proeven’: timmeren, metselen, afbouw. Samen met een leermeester gaan ze in een praktijklokaal aan het werk. Het is de bedoeling dat in de Saffierflat ook zo’n praktijklokaal komt. Samen met de aannemers die de flat verbouwen, kunnen ze daar dan aan de slag.”
Opstartfase
Het hele project is nog in de opstartfase. Maar Sylvia ziet het al helemaal voor zich. “Het is natuurlijk het mooiste als alle cursisten uit de wijk komen. Of nog mooier: als ze zelf in de Saffierflat gaan wonen. Dan kunnen ze hun eigen woonruimte opknappen. En ik zou graag nog meer mensen bij de werkzaamheden betrekken. Er zijn ook mensen in de wijk die thuiszitten. Die misschien wel een technische achtergrond hebben. Prachtig toch als we die ook bij dit project kunnen betrekken?”
Grote invloed op de leefomgeving
Daarmee is ook de invloed van het project op de leefomgeving groot. Nurhan: “Onze taak is om mensen op te leiden. Maar hiermee doen we veel meer. We werken eigenlijk aan de wijk van de toekomst. Waarin actieve bewoners hun leefomgeving sterker en beter maken. Mooi dat Wonen Limburg open staat voor zo’n spannende nieuwe samenwerking.”
Deel deze pagina op