Welkom bij het In de buurt van Festival!

Marian Gielen

 

IDBV Festival

Donderdag 26 september van 18:00 tot 21:00 uur in Swalmen is ons eerste In de buurt van Festival. Op dit gratis festival vieren we de 50e uitgave van ons huurdersmagazine ‘In de buurt van’. Luister hoe het nu gaat met een aantal van onze bewoners. De verhalen komen niet alleen van onze bewoners, maar ook van een aantal bijzondere gastsprekers.  

Zanger, radio-DJ en presentator Lex Uiting vertelt en zingt over zijn thuisgevoel en wat het betekent om weer terug ‘Nao ’t Zuuje’ te gaan. Behalve Lex Uiting is ook stadsdichter en columnist Sef Derkx er. Hij vertelt over de wijkontwikkeling van Venlo-Noord ofwel Genueë in het dialect. Katinka Pani-Harreman van Zuyd Hogeschool vertelt hoe ouderen met hulp van mensen in hun buurt langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat doet ze samen met bewoners van vitaal Vlodrop. En buutreedner – of zoals hij zichzelf noemt ‘sjpasminister’ – Fer Kousen verbindt al ruim veertig jaar mensen met z’n woorden in zijn moedertaal. Hij brengt op ons festival een humorvolle en tegelijkertijd scherpzinnige voordracht. Kortom; het belooft een interessante avond te worden!  

Op deze pagina houden we je actief op de hoogte van het festival. Je leest hier meer over de sprekers, het programma, het vervoer en aanmelden.  

Ben je nieuwsgierig en wil je graag komen? Leuk! Je bent van harte welkom. Wel willen we je graag vragen je eerst persoonlijk aan te melden. Let op! Aanmelden moet vóór 15 augustus.  

Vanaf onze buurtwinkels zetten we bussen in. Je kunt daar gratis gebruik van maken. Of je kan met je eigen vervoer komen.  

Lex Uiting
Lex
Zanger, DJ en presentator Lex Uiting verhuisde voor zijn carrière naar de Randstad. Met zijn ene been staat hij in het hier en nu. Dat is zijn huis in Amsterdam en zijn werk in de media. Met het andere been staat hij in Limburg. Hij is er trots op dat hij uit het zuiden komt. Ook al is hij er al twintig jaar weg. Zoals hij zelf zegt: "Ik hang aan de provincie, de stad Venlo en de mensen. Mijn liedjes zijn in dialect, omdat ik me daarin het makkelijkst uitdruk. Dat gevoel van trots mogen we best laten zien vind ik." Die boodschap gaat Lex op In de buurt van Festival ook uitdragen in de vorm van een verhaal én natuurlijk zang. Met zijn hoofd zit hij misschien in Amsterda, maar zijn hart ligt in het zuiden!

Katinka Pani-Harreman (Zuyd Hogeschool)
Katinka

In Limburg is een start gemaakt met het toepassen van het Community Activeringskompas in een aantal proeftuinen. Dit kompas helpt initiatiefnemers om gemeenschappen te activeren om zo hulp te bieden aan zelfstandig wonende senioren. De eerste ervaringen en resultaten met het kompas zijn binnen. Tijdens het In de buurt van Festival bespreekt Katinka de werking van het kompas samen met de bewoners van Vitaal Vlodrop.

Sef Derkx
Sef

Stadsdichter en columnist Sef Derkx wandelde in mei en juni regelmatig door Venlo-Noord - Genueë in het dialect. Hij was er om de wijk tot in het merg te kunnen proeven. Liep over memory lane, sprak met kennissen van vroeger en maakte nieuwe kennissen. Bekeek foto's van vroeger en was in de weer met zijn mobieltje om bijzondere plekken anno nu vast te leggen. Uiteraard maakte hij als Stadsdichter eveneens poëtische aantekeningen. Zijn zoektocht bracht hem bovendien naar het Gemeentearchief Venlo, waar interessante dossiers aan de vergetelheid werden ontrukt. Venlo-Noord is een wijk met boeiende verhalen over opmerkelijke mensen. Eveneens een stadsdeel dat volop in transitie is. Op 26 september doet Sef Derkx op het In de buurt van Festival verslag in woord en beeld van zijn Expeditie Genueë.

Fer Kousen
Fer
Fer Kousen is al vanaf zijn jeugdjaren actief als buutreedner. Zijn rake observaties als Sjpasminister werken al jaren stevig op de lachspieren. Deze ras Kerkradenaar woont al jaren in Zoetermeer en werkt als jurist/mediator bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. Desondanks weet hij tussen de “Hollender” verbazingwekkend goed zijn onvervalste Kerkraadse dialect te conserveren. In de carnavalsperiode verlaat deze Minister de randstedelijke residentie en kiest hij voor de Limburgse Vasteloavendsbuun, bijvoorbeeld bij de Kirchröatsjer Vasteloavendsverain of de Medammecour on Tour. Tegenwoordig is hij ook veelvuldig op L1 radio als columnist te horen en als talkshowhost te zien bij RTV Parkstad. Met zijn optredens bezorgt hij onvergetelijke momenten. En dat kun je ook verwachten op het In de buurt van Festival!

Hessel
Hessel
Hessel uit Heerlen komt vertellen over het onthechten van het gebruik van verdovende middelen en het belang van een goede leefomgeving hierbij. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben elke dag bezig met mijn herstel, hierbij zijn voor mij extreme uitdagingen, zoals het lopen van een marathon of fietstochten heel erg belangrijk. In mijn herstel is aandacht voor mijzelf, vertrouwen van mijn vrienden en leefomgeving heel erg belangrijk geweest. Ben je benieuwd naar zijn levensverhaal? Kom luisteren! ”

Zoeken