Complete woongebouwen aardgasloos door gebruik warmtepomp

jessica

Diverse woongebouwen in Venray en Weert worden voorzien van een nieuw soort warmtepomp die nog niet eerder in de woningbouw is toegepast. Met deze collectieve warmtepomp kunnen alle huurappartementen in woongebouw tegelijkertijd van het aardgas af. Wonen Limburg heeft deze bijzondere warmtepomp laten ontwikkelen. In september 2020 is de eerste pomp succesvol geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Collectieve warmtepomp Veltum

Er zijn voor appartementsgebouwen nog niet veel opties om anders dan op aardgas te stoken. Beschikbare aardgasloze alternatieven van dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming. Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder pand geschikt. Samen met onze ketenpartners Feenstra en Kemkens is door Servex een hoge temperatuur luchtwarmtepomp met een natuurlijk koudemiddel gebouwd en geschikt gemaakt voor de woningbouw. De hoge temperatuur luchtwarmtepomp werd wel al in de industrie gebruikt.
 

Bestaande leidingen en radiatoren

Doordat het een hoge temperatuur pomp is, kunnen de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor zijn niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke installatie nodig is. Zonnepanelen wekken een deel van de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd.
 

Film warmtepomp in Venray

Benieuwd naar wat er allemaal bij deze bijzondere warmtepomp komt kijken? Bekijk dan de film die we tijdens de installatie van de eerste warmtepomp in Venray hebben laten maken.
 

Installatie(s) geplaatst

Het volgende woongebouw is inmiddels voorzien van een collectieve warmtepompinstallatie:

  • Veltumse Kleffen 256 t/m 350, Venray
  • Veltumse Kleffen 160 t/m 254, Venray
  • Laurenburg 129 t/m 255, Weert
  • Laurenburg 1 t/m 127, Weert


Bij de volgende woongebouwen wordt momenteel gewerkt aan de voorbereidingen voor het plaatsen van een collectieve warmtepompinstallatie:

  • Haammakerstraat 98 t/m 192, Venray
  • Haammakerstraat 2 t/m 96, Venray

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brieven naar bewoners van de betreffende woongebouwen
 

 

Uitgelicht

Zoeken