Kunst die energie oplevert in Sittard

ine

Op de Dempseyflat in Sittard gaan kunst en duurzaamheid hand in hand. De zuid- en oostgevel van de flat zijn namelijk voorzien van zonnepanelen in combinatie met prachtige kunstwerken: dat maakt dit project uniek.

vlinder

Op het dak van de flat lagen al zonnepanelen. Wonen Limburg heeft een flinke ambitie op het gebied van duurzaamheid en wilde daarom ook graag zonnepanelen op de gevels. De grote geveloppervlakken zijn namelijk uitstekend geschikt om er zonnepanelen op te bevestigen. Bovendien kunnen de gevels meer panelen herbergen dan het dak. Grote, zwarte panelen geven echter geen fraai aanzicht. ZigZagSolar, ontwikkelaar van zonnegevels, heeft een uiterst esthetische oplossing ontwikkeld. Het principe is een zigzag, waarbij het zonnepaneel naar de zon gericht is en het decoratieve paneel richting de leefomgeving. Doordat er alleen op het decoratieve paneel geprint wordt, leidt dit niet tot verlies in rendement, zoals bij printen op het zonnepaneel zelf wel het geval zou zijn.

Eigen identiteit voor het flatgebouw
De kunstwerken geven de flat een eigen identiteit. De bewoners kregen een aantal ontwerpen voorgelegd, waaruit ze een keuze konden maken. De ‘duif’ en ‘vlinder’ kregen de meeste stemmen. Als thema koos Marcus Debie van GOMAD voor ‘vrede’ en ‘vrijheid' en vertaalde dit naar tot de verbeelding sprekende beeltenissen van een duif en vlinder. Bij het duif-ontwerp op de ene gevel vormen twee handen een vogel met een schaduwvogel op de achtergrond. Dit symboliseert de vrijheid. De witte duif staat wereldwijd symbool voor vrede; een mooie herkenbare vogel. De vlinder op de andere gevel is weer een ander symbool van vrijheid; hij verandert van een rups in een vlinder, slaat zijn vleugels uit en vliegt de vrijheid tegemoet. 

Opbrengst
Aan de gevels zijn in totaal zo’n 200 zonnepanelen aangebracht die samen goed zijn voor een opbrengst van 16.000 kWh per jaar. Deze energie komt ten goede aan de gemeenschappelijke ruimtes in de flat. Voor de bewoners betekent dit een mooie besparing op hun servicekosten.

Voor dit project werkte ZigZagSolar samen met FWP Architectuur, Metadecor, Freebird Coating Aluminium en GOMAD Urban Art Studio.

duif

Uitgelicht

Zoeken