“Ik heb mijn kantoor in de woonkamer, zodat ik wel iedere avond mijn vrouw zie”

ine

Een interview met Piet Wolters, een verenigingsman in hart en nieren. Al meer dan 50 jaar zet hij zich in voor verenigingen in Montfort. Dat is belangrijk, want zo blijft het fijn leven en wonen in het dorp. Het geeft Piet een gelukkig gevoel om iets voor een ander te betekenen.

piet

De vloerbedekking gaat minimaal 30 jaar mee. Het luchtverversingssysteem heeft ribbels, zodat de lucht naar beneden dwarrelt en het systeem minder hard blaast. De vloer is gemaakt van gerecycled materiaal en waterdicht en antislip. Er zijn verrijdbare kapstokken waar mensen in hun rolstoel ook gemakkelijk hun jas kwijt kunnen. En zelfs het buffet heeft een laag gedeelte, ook weer speciaal voor rolstoelers. Kortom, er is uitermate zorgvuldig gekeken naar de verbouwing en inrichting van het dorpshuis in Montfort. Mede dankzij Piet Wolters, voorzitter en beheerder van Stichting Dorpshuis Montfort. 

Behoefte aan ondersteuning
Piet zag dat verenigingen het steeds moeilijker kregen. “De gemeente Roerdalen heeft zes dorpen en per dorp waren ongeveer 250 mensen lid van de ouderverenigingen. In Montfort had de vereniging maar 45 leden. Daar ben ik over gaan nadenken”. Met name de nieuwe wet- en regelgeving werd voor veel verenigingen te veel. “Ze zijn vaak te klein om alle zaken goed te regelen. En clubs willen vaak niet onder een grote vereniging hangen, maar hun eigen identiteit behouden. Er was ondersteuning nodig op administratief vlak”. En daarom heeft hij de Stichting Dienstverlening Vrijwilligersorganisaties Montfort (DVM) opgericht. De stichting regelt alle wettelijke en financiële zaken voor verenigingen. Zodat zij zich kunnen focussen op plezier, ontspanning en ontmoeting. Negen clubs hebben zich inmiddels aangemeld bij de stichting. Een schot in de roos dus kun je wel stellen. 

Kruisbestuivingen
De wandelclub, heren- en damesgym, jeu de boules-club, vrouwenverenigingen en nog meer verenigingen zijn blij met het initiatief. “Ze kunnen zich nu weer concentreren op ontmoeting en ontspanning en wellicht in de toekomst ook samen dingen gaan organiseren.  Een prachtig initiatief van Piet Wolters, om de leefbaarheid in het dorp in stand te houden en misschien wel te verbeteren. Wonen Limburg is er trots op, want het zo blijft het fijn wonen en leven in het dorp.

Verantwoordelijkheidsgevoel met de paplepel ingegoten
Ook veel verenigingen hebben van zijn inzet kunnen genieten. Wel zo’n 20. Een lange staat van dienst waarbij hij met bezieling en passie klaarstond voor mens en maatschappij. Zijn langste carrière in het vrijwilligerswerk was bij de fanfare. Daar was hij 65 jaar lid, waarvan hij 35 jaar voorzitter was. Onlangs is hij als bestuurslid gestopt bij de fanfare, maar hij doet nog steeds commissiewerk voor de vereniging.  “Als iets goed gaat, dan heb ik plezier”, vertelt Piet. Het zit in zijn werkhouding om dingen aan te pakken. En dat had hij vroeger al. Als oudste van een gezin met nog zes zussen, een broer en vier kostgangers was Piet degene die naast zijn school hard meewerkte op de boerderij. Het verantwoordelijkheidsgevoel is hem met de paplepel ingegoten. 
Inmiddels is Piet 13 jaar gepensioneerd en steekt zo’n 50 uur per week in vrijwilligerswerk. De druk op zijn agenda is wel iets minder, want vroeger werkte hij er nog bij. “Ik heb mijn kantoor in de woonkamer, zodat ik wel iedere avond bij mijn vrouw kan zitten”, vertelt hij lachend. 

Uitgelicht

Zoeken