Een vleugje Aruba op Aurora

Marian Gielen

Diego (ASA) Martijn (44) woont sinds ruim een jaar met zijn hondje Khaleesi op Aurora. Hij is geboren op Aruba. Diego heeft Covid gehad en werkt in Nederland hard aan zijn herstel. “Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk heeft de ziekte een enorme impact gehad. Ik heb veel moeite om onder andere weer buiten te durven komen. Mijn hondje helpt me daarbij. Maar het kunstproject draagt daar zeker ook een steentje aan bij”.

Foto Diego

Covid maakte Diego mensenschuw. Bang om ziek te worden. En dat is voor een echte horecaman en iemand die van sociale contacten houdt niet gemakkelijk. “De ziekte maakte me onzeker. Ik durfde niet naar buiten, maar moest wel. Ik had frisse lucht nodig”. Zijn lichamelijke kracht is nog niet terug. Fysiotherapie, medicatie en heel veel wandelen helpen bij zijn herstel. Bij iedere activiteit op Aurora is hij inmiddels te vinden.

Aurora is geen getto
“Aurora vind ik fijn wonen. Het is rustig hier, er is veel groen en er zijn parkjes in de buurt. En het is op loopafstand van mijn ouders. Aurora ligt voor mij dus ideaal”. Diego is blij met zijn appartement. “Toen ik vertelde dat ik hier ging wonen zeiden mensen tegen mij dat ik in een getto ging wonen. Dat ervaar ik helemaal niet zo! In mijn blok wonen alleen maar aardige mensen. En in het weekend hoor ik weleens wat jongelui over straat lopen ja. Maar het enige wat ik dan denk is ‘I wish it was me’”. 

Buren samenbrengen
Het kunstproject vindt Diego fantastisch. Het helpt hem ook om weer wat meer buiten de deur te komen. “Ik werkte op Aruba bij de Cruise Terminal op heel veel cruiseships. En een van de grote attracties waar ik de toeristen altijd naar toestuurde was de mural van Aruba Art Fair in San Nicolas, waar internationale muralpainters hun werk tentoonstellen. Ik ging daar zelf ook ieder jaar naar toe, ik kende de organisator daarvan en was trots op dat stukje van Aruba. En nu woon ik zelf in een gebouw met een mural painting! De kunstenaars zijn jonge, dynamische mensen. Ze maken het heel gezellig en brengen buren echt samen. Door samen te verven zie je mensen niet alleen voorbij lopen, maar maak je ook eerder een praatje met elkaar. Met de hond uitlaten zie ik ook veel mensen, maar dan blijft het vaak bij een vriendelijk ‘hallo’. Dit project stimuleert de verbinding enorm”.

Onder de mensen zijn
Voor Diego is het project nu al geslaagd. Naar de kroeg gaan ziet hij nog niet zitten, maar het kunstproject helpt hem om weer voorzichtig onder de mensen komen. Hij verheugt zich erop zijn ouders rond te leiden als het kunstproject klaar is! 

Uitgelicht

Zoeken