De kleurrijke droom van Boa Mistura

Marian Gielen

Boa Mistura heeft een droom: een betere wereld waar mensen zich verbonden voelen, trots zijn op hun omgeving en geloven in hun eigen kunnen. Hun geheime wapen? Verf. Pablo en Juan zijn twee vriendelijke en energieke jonge mannen die met een team van acht mensen werken aan een kleurrijke missie over de hele wereld. Hun schoenen, broeken en overhemden zitten onder de verfspatten. Blauw, geel, groen, oranje, paars; alle kleuren van de regenboog. Het symboliseert de kleurrijke Street art-afbeeldingen die ze maken. Hun mediterrane uitstraling staat in schril contrast met het weer dat Limburg de laatste dagen teistert; regen, regen en nog eens regen. Maar zelfs dit extreem slechte weer leidt hen niet af van hun uiteindelijke doel: de zon laten schijnen in de harten van de mensen van Aurora.

Foto BM

Samenwerken

Boa Mistura is opgericht in 2001 in Madrid. Het Street Art-collectief bestaat uit een team van vier ervaren kunstenaars en vier assistenten met ieder verschillende expertises. Op dit moment zijn ze voor 6 maanden in Heerlen, uitgenodigd door Wonen Limburg en Stichting Street Art, om het 228-appartement Aurora Complex te verfraaien met hun kunst. Als de taak voltooid is zal het de grootste muurschildering van Europa zijn. Deze enorme opgave wordt samen met medewerkers van Werk voor Heerlen en de bewoners van Aurora opgepakt. Ze pakken gezamenlijk de kwast om de muurschildering te maken die de bewoners zelf twee jaar geleden hebben uitgekozen. Participatie, daar draait het bij Boa Mistura om.

 

Sociaal karakter belangrijkste

Ze komen overal ter wereld, toch is het kunstenaarscollectief behoorlijk selectief in het aannemen van projecten. “Het project moet een sociale waarde toevoegen aan de gemeenschap; participatie van bewoners is daarom een vereiste”, legt Juan uit. Ten tweede is artistieke vrijheid voor Boa Mistura belangrijk. “Hoe meer vrijheid er is, hoe beter voor het project”. Daarnaast is het belangrijk dat alle betrokken partners enthousiast zijn. En last but not least: ze willen tijdens het proces mensen kunnen opleiden. Pablo: “We zijn zo dankbaar dat we met onze talenten iets kunnen betekenen voor de samenleving”. Aangeleerde vaardigheden en de opgedane ervaring kunnen de deelnemers helpen nieuwe banen te vinden.

 

Mensen veranderen positief

De maatschappelijke waarde van een kunstproject staat bij BoaMistura dus voorop. Samen schilderen, daar gaat het om. Een Street Art-project in Zuid-Afrika in 2011, waar ze samen met de gemeenschap een muurschildering maakten, opende hun ogen hierin. Gedurende het hele proces zagen ze mensen opbloeien, zelfvertrouwen krijgen en de band met elkaar versterken door gedeelde ervaringen. En hoewel ze bewoners inspireerden met kunst en samenwerken, werden ze op dat moment misschien zelf nog wel het meest geïnspireerd. “We hebben ervaren wat samen kunst creëren kan doen. Mensen raken meer betrokken bij elkaar en bij hun omgeving, ze zijn er trots op ergens bij te horen en het geeft ze een krachtig gevoel”, zegt Juan. Sindsdien is deze visie het fundament geworden van de aanpak van Boa Mistura.

 

Onderdeel van het proces

Juan en Pablo herinneren zich het voorbeeld van een oude, mopperende dame in Mexico die het hele Street Art-project maar niks vond. Helemaal aan het einde van het proces sprak ze met Boa Mistura en vertelde dat ze verrassend onder de indruk was. Juan: “Ze werd stilaan onderdeel van het hele proces en zag ook de mensen en de omgeving positief veranderen. Kunst kan mensen echt inspireren om iets te doen, in zichzelf te geloven of gewoon een glimlach te hebben op een moeilijke dag”.

Uitgelicht

Zoeken