Leo de Haas, bewoner van Aurora

Marian Gielen

Maak kennis met Leo de Haas, 43 jaar en heeft al 16 jaar zijn thuis op Aurora. Hij is geboren in Heerlen, maar heeft 20 jaar in Brabant gewoond bij zijn pleegouders. Op zijn 23ste wilde hij terug naar Heerlen. De plek waar zijn ouders wonen.

Foto Leo

‘Hij die dient’
Leo heeft een bijzondere hobby: hij spaart samoerai-zwaarden. Samoerai staat voor ‘hij die dient’. En die levenshouding past Leo heel goed. Weer of geen weer; hij staat om zeven uur op om de post te bezorgen. Daar doet hij zo’n 3 uurtjes over, om zich vervolgens snel in zijn ‘verfkleding’ te hijsen. Sinds het kunstproject van start is gegaan vind je hem iedere dag tussen de kunstenaars. Hij helpt hen net zolang mee, totdat zijn gezondheid hem een halt toeroept. Maar de volgende dag staat hij gewoon weer paraat, direct na zijn postbode-dienst. Leo haalt de tape eraf, schildert mee en assisteert verder waar hij kan. Maria, één van de kunstenaars vertelt: “Leo kent het project van A tot Z. Hij weet precies waar de letters komen en kent alle kleuren van de kleurcodes”. 

Meer betrokkenheid
Over smaak valt te twisten. Sommigen vinden het kunstproject prachtig, anderen niet. Maar Leo nodigt iedereen van harte uit eens een kijkje te komen nemen. “Ik leid mensen graag rond”.  Het project heeft de onderlinge betrokkenheid en het elkaar ontmoeten wel wat op gang gebracht volgens Leo. “De rommelmarkt, het welkomstfeest. Het waren hele fijne bijeenkomsten”. 

Gewoon leuk ‘werk’
Leo ziet het niet als ‘werk’, het meehelpen met het kunstproject. “Ik word er heel relaxed van en vind het gewoon echt leuk”. Hij hoopt dat er nog meer bewoners komen helpen en zich meer betrokken gaan voelen bij Aurora. Ook na het kunstproject. “En ik hoop het project te eindigen met alle kleuren verf die er gebruikt is op mijn kleding!”. 

Uitgelicht

Zoeken