Compleet woongebouw in Venray wordt aardgasloos

jessica

Een woongebouw aan de Veltumse Kleffen in Venray wordt voorzien van een nieuw soort warmtepomp die nog niet eerder in de woningbouw is toegepast. Met deze collectieve warmtepomp kunnen alle 48 huurappartementen van het aardgas af. Wonen Limburg, eigenaar van het gebouw, heeft deze bijzondere warmtepomp laten ontwikkelen. In september 2020 moet de installatie werken.

Woongebouw Venray

Er zijn voor appartementsgebouwen nog niet veel opties om anders dan op aardgas te stoken. Beschikbare aardgasloze alternatieven van ?dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming. Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder pand geschikt. ?Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg: “Samen met onze ketenpartners Feenstra en Kemkens is door Servex een hoge temperatuur luchtwarmtepomp met een natuurlijk koudemiddel gebouwd en geschikt gemaakt voor de woningbouw. De hoge temperatuur luchtwarmtepomp werd wel al in de industrie gebruikt.” 

  

Hoge verwachtingen 

De verwachtingen van de nieuwe warmtepomp zijn hoog. Doordat het een hoge temperatuur pomp is, kunnen de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor zijn niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke installatie nodig is. Zonnepanelen wekken de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd. 

 

Pilot voor corporatiesector 

Wonen Limburg ziet het project als een pilot. Hazeu: “We zijn benieuwd hoe de bewoners de installatie de komende tijd gaan ervaren. Daarnaast spelen natuurlijk ook het uiteindelijke verbruik van de pomp en de totale investeringskosten een rol in de evaluatie. We merken nu al dat vanuit onder meer de corporatiesector met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de evaluatie.” 

 

Mede mogelijk gemaakt door 

Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, waarbij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) als uitvoeringsorganisatie namens het ministerie optreedt.  

 

 

Uitgelicht

Zoeken